cpy

Recent post

Infolinks In Text Ads

Like us to get updates

27 January 2016

HP Placement Papers - Interview Questions



Placement papers of HP 2016. Learn and practice the placement papers and interview questions answers of HP and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.




 
HP Placement Papers - Interview Questions:
1. Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).(Image)
    Problem Figure:                                  Answer Figure:
    analogy1
    A           B          C        D                     1           2          3        4         5

    A.1        B.2        C.3        D.4        E.5

    Answer: A

    Explanation:
 
    The upper element is converted to an element similar to the lower elements and each one of the lower elements is converted to an element similar
 
    to the upper element

2. Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).(Image)
    Problem Figures:                                Answser Figures:
    analogy2
    A         B          C         D                     1          2         3          4          5

    A.1        B.2        C.3        D.4        E.5

    Answer: B

    Explanation:
 
    Each one of the upper elements is replaced by an element similar to the lower element(s) and each one of the lower elements is replaced by an
    element similar to the upper element(s).

3. Each sentences below consist of a word or a phrase which is bold. It is followed by four words or phrases. Select the word or pharse which is closes to the
 
    OPPOSITE in meaning of the bold word or phrase.
    Adversity teaches man to be humble and self-reliant.


    A.sincerity        B.animosity        C.curiosity        D.prosperity
   
 
    Answer: D

4. Synonym of bold word
   When I look back over there wartime years I cannot help feeling that time is an inadequate and even capricious measure of their duration at one moment
   they seem so long, at another so short.


    A.misleading        B.whimsical        C.erratic            D.unpredictable

    Answer: B

5. Kings are generally audacious. What does "audacious" mean?

    A.Concerned about people        B.Fearless        C.Suspicious        D.Pious

    Answer: B

6. Linked lists are best suited for:-

    A.for relatively permanent collections of data
    B.for the size of the structure and the data in the structure are constantly changing
    C.for both of above situation
    D.for none of above situation

    Answer: B

7. A binary tree can easily be converted into q 2-tree


    A.by replacing each empty sub tree by a new internal node
    B.by inserting an internal nodes for non-empty node
    C.by inserting an external nodes for non-empty node
    D.by replacing each empty sub tree by a new external node

    Answer: D

8. The complexity of Binary search algorithm is
    A.O(n)        B.O(log n)        C.O(n2)        D.O(n log n)

    Answer: B

9. The Worst case occur in linear search algorithm when

    A.Item is somewhere in the middle of the array
    B.Item is not in the array at all
    C.Item is the last element in the array
    D.Item is the last element in the array or is not there at all

    Answer: D

10. The time factor when determining the efficiency of algorithm is measured by

    A.Counting microseconds
    B.Counting the number of key operations
    C.Counting the number of statements
    D.Counting the kilobytes of algorithm

    Answer: B

You can also see:
 L&T Placement Papers

11. In the following diagram rectangle represents men, Triangle represents educated, Circle represents urban and square represents government employees. Which one of the following represents the educated men but not urban ?(Image)
    A.9        B.4        C.5        D.11

    Answer: D

12. Which one of the following represents a woman who is urban as well as government employee ?

    A.7        B.3        C.10        D.6

    Answer: C

    Explanation:
 
    Why women are not mentioned in the diagram ? Ans: Rectangle represents men, therefore the area outside the rectangle should be WOMEN.
 
    How to find the answer for this question ? Ans = [Woman & Urban & Government_Employee] Conditions: Outside the rectangle(women) & circle(urban)
    & Square(Govt employee). From the given diagram we can find that the value 10 satisfies the above conditions. Therefore, the answer is 10.

13. Statements: Some actors are singers. All the singers are dancers.
     Conclusions:
     1. Some actors are dancers.
     2. No singer is actor.


    A.Only (1) conclusion follows        B.Only (2) conclusion follows        C.Either (1) or (2) follows        D.Neither (1) nor (2) follows

    Answer: A

14. Statements: All the harmoniums are instruments. All the instruments are flutes.
     Conclusions:
     1.All the flutes are instruments.
     2. All the harmoniums are flutes.


    A.Only (1) conclusion follows        B.Only (2) conclusion follows        C.Either (1) or (2) follows        D.Neither (1) nor (2) follows

    Answer: B

15. Statements:
     I. The meteorological Department has issued a statement mentioning deficient rainfall during monsoon in many parts of the country.
     II. The Government has lowered the revised estimated GDP growth from the level of earlier estimates.


    A.Statement I is the cause and statement II is its effect.
    B.Statement II is the cause and statement I is its effect.
    C.Both the statements I and II are independent causes.
    D.Both the statements I and II are effects of independent causes.

    Answer: D

    Explanation:
 
    Both the statements I and II are effects of independent causes.

16. The strength of the electronics industry in Japan is the Japanese ability to organise production and marketing rather than their achievements in original research.The British are generally recognised as a far more inventive collection of individuals, but never seem able to exploit what they invent. There are many examples,from the TSR Z hovercraft, high speed train and Sinclair scooter to the Triumph, BSA and Norton Motorcycle which all prove this sad rule. The Japanese were able to exploits their strengths in marketing and development many years ago, and their success was at first either not understood in the West or was dismissed as something which could have been produced only at their low price. They were sold because they were cheap copies of other people's ideas churned out of a workhouse which was dedicated to hard grind above all else.It is evident from the passage that the strength of a country's industry depends upon

    A.original research        B.international cooperation        C.dedicated workforce    D.electronic development

    Answer: C

17.  The sad rule mentioned in this passage refers to

    A.the inability of the Japanese to be inventive like the British
    B.the inability of the British to be industrious like the Japanese
    C.the lack of variety in Japanese inventions
    D.the poorer marketing ability of British

    Answer: D

18. The TSR Z hovercraft, high speed train, Sinclair scooter etc. are the symbols of

    A.Japanese success        B.British failure        C.British success        D.Japanese failure

    Answer: B

19. According to the passage, prosperity in industry depends upon

    A.productivity        B.inventiveness        C.marketing ability        D.official patronage

    Answer: C

20. The main theme of this passage is

    A.electronic industry in Japan
    B.industrial comparison between Japan and Britain
    C.the role of marketing efficiency in industrial prosperity
    D.the importance of original research in industry

    Answer: C

You can also see:
 Zensar Placement Papers

21. At a game of billiards,A can give B 15 points in 60 and A can give C 20 points in 60.How amny points can B give C in a game of 90 ?


    A.8 points        B.10 points        C.12 points        D.none of these

    Answer: B

    Explanation:
 
    A:B =60:45 A:C =60:40 B/C =B/A*A/C =45/60*60/40 =90/80 B can give C 10 points in a game of 90.

22. A number when divided by 342 gives a remainder 47.When the same number is divided by 19 what would be the remainder?

    A.19        B.9        C.2        D.none of these

    Answer: B

    Explanation:
 
    Number=342 K + 47 = 19 * 18 K + 19 * 2 + 9=19 ( 18K + 2) + 9. The given number when divided by 19 gives 18 K + 2 as quotient and 9 as remainder.

23. At 15:15 pm railway time, what will be the angle between minute and hour hand?

    A.0 degrees    B.180 degrees        C.360 degrees        D.Both a and c

    Answer: D

    Explanation:
 
    At 15:15 both minute and hour hands will be in same position. Hence the angle between them will be zero degrees. However 360 degree also means
 
    both minute and hour hands are in same position. Hence correct answers are both zero and 360 degree

24. Let Raj be 3 years older than Ravi and Hema be two years younger than Ravi. Raj is three times as old as Rahul who is Hema's brother. The ratio of the ages of Hema and Her brother is 3:2. Find by how much percentage Raj's age is more than Hema's when Raj will be 20 years old ?

    A.33.33        B.40        C.60        D.none of these

    Answer: A

    Explanation:
 
    Whatever be the additonal facts, always the difference between ages of Raj and Hema is 5 years. Then Hema's age will be 15. Hence Raj's age will be
    more than Hema's by (5/ Hema's age) * 100 = 5/15 * 100 = 33.33%

25. A hat vendor bought hats at Rs 5 per 3 hats. He sold them at Rs 10 per 4 hats. What was his profit percentage ?

    A.25        B.50        C.30        D.none of these

    Answer: B

    Explanation:
 
    Cost price per hat = 5/3 Selling price per hat = 10/4 Profit percentage = (S.P - C.P / C.P) x 100 Substituting the above SP and CP we get 50%.

26. Find by how much percentage the average of first 10 odd numbers (starting from 1) is greater than the last term ?

    A.900/19 %        B.800/66 %        C.Cannot be determined        D.none of these

    Answer: A

    Explanation:
 
    First ten odd numbers form an arithmetic progression of the form 1,3,5,7,9...... here a = first term = 1 d = common difference = 2 Average of
 
    first n numbers = (2a + (n - 1)d)/2 n th term of the AP = a + (n - 1)d Substituting a = 1, d = 2 and n = 10 in the above formulas average of
 
    first 10 numbers = 10 10 th term of the AP = 19 Therefore average of first 10 terms is 19 - 10 = 9 greater than the last term. Hence the average
    is greater than the sum by 9/19 X 100 = 900/19 %

27. Four equal length ropes were laid on ground in different fashions. The first rope took the shape of circle, second square, third rectangle and fourth a polygon.
     Which of the four ropes would cover maximum ground ?


    A.First Rope        B.Second Rope        C.Third Rope        D.Fourth Rope
   
 
    Answer: A

    Explanation:
 
    First Rope ( Circle ) Reason: For a given perimeter circle occupies the maximum area.

28. Which of the following statements drawn from the given statements are correct? Given: All watches sold in that shop are of high standard.
     Some of the HMT watches are sold in that shop. a)All watches of high standard were manufactured by HMT. b)Some of the HMT watches are of high standard.
     c)None of the HMT watches is of high standard. d)Some of the HMT watches of high standard are sold in that shop.


    A.B & C        B.C & A            C.B & D        D.A & D

    Answer: C

29. Divide 45 into four parts such that when 2 is added to the first part, 2 is subtracted from the second part, 2 is multiplied by the third part and the fourth part is divided by two, all result in the same number.

    A.8, 12, 5, 20        B.4, 10, 5, 15        C.5, 10, 6, 29        D.none of these

    Answer: A

    Explanation:
 
    a + b + c + d =45; a+2 = b-2 = 2c = d/2; a=b-4; c = (b-2)/2; d =2(b-2); b-4 + b + (b-2)/2 + 2(b-2) = 45;.

30. What is the sum of all numbers between 100 and 1000 which are divisible by 14 ?

    A.35392        B.39352        C.33259        D.none of these

    Answer: A

    Explanation:
 
    The number closest to 100 which is greater than 100 and divisible by 14 is 112, which is the first term of the series which has to be summed.
    The number closest to 1000 which is less than 1000 and divisible by 14 is 994, which is the last term of the series.
    112 + 126 + .... + 994 = 14(8+9+ ... + 71) = 35392

 

Share this job to your Friends